Vidovita Ovčica

 

064 607 079

 

 

 

tel.:6,99 kn/min  mob.:8,41 kn/min

R u n e

 

Rune su magični alfabet simbola koji se koristi za liječenje, proricanje i bacanje uroka. Rune se dijele u tri skupine od po osam runa, pri čemu se brojevima tri i osam pridaje posebna magijska moć.
 
UVOD U RUNE
NAJJEDNOSTAVNIJE REČENO, RUNE SU ABECEDA KOJOM SU SE SLUŽILI NORDIJSKI, GERMANSKI I ANGLOSAKSONSKI NARODI PRIJE OKO 1500 GODINA. MEĐUTIM, ONE SU I SNAŽAN PROROČANSKI I MAGIJSKI SUTAV.
RUNE SU EKVIVALENT LATINIČNE,GRČKE,ČIRILISKE LI HEBREJSKE ABECEDE. MEĐUTIM , ONE SU PUNO VIŠE OD OBIČNE ABECEDE . "RUNA" ZNAČI "TAJANSTVENO" , TAJNA ILI SKRIVENO, A VEZANA JE UZ NJEMAČKI RAUNEN, ŠTO ZNAČI "ŠAPTATI", I IRSKI RIN, ŠTO ZNAČI "TAJNA". RUNE SU SE VJEROVATO POJAVILE KAO PIKTOGRAMI, A OBIČNO SU IH UREZIVALI U KAMEN ILI DRVO. IZVORNO SU SE SASTOJALE SAMO OD RAVNIH CRTA, ALI TIJEKOM STOLJEĆA RUNSKA JE ABECEDA POSTALA UKOŠENIJA. TAJNOSVITOST I SNAHA KKOJE SE VEŽU UZ RUNE DJELOMIČNO POTJEČU OD ČINJENICE DA SU U VEĆINI SREDNJOVJEKOVNIH DRUŠTAVA ČITANJE I PISANJE POZNAVALI SAMO OBRAZOVANI LJUDI. MEĐUTIM, ZBOG NJIHOVOG VJEROJATNO PIKTOGRAFSKOG PODRIJETLA, SVAKA RUNA TAKOĐER PREDSTAVLJA NEKI OBJEKT, KAO ŠTO JE GOVEDO,A UZ TO JE I SIMBOL DUBLJIH, EZOTERIČNIJIH ZNAČENJA. DIVLJE GOVEDO, NA PRIMJER, PRESTAVLJA SNAGU, A STOKA PREDSTAVLJA BOGATSTVO. ZBOG TOGA DUBLJEG ZNAČENJA RUNE SU TAKO VAŽAN PROROČKI I MAGIJSKI SUSTAV.
 
 
POVIJEST RUNA
RUNE SE VEŽU UZ MUDROST I DOBRO, RIJEČI I DJELA, TE UZ BOGOVE I MAGIČNU SNAGU. ISTOVREMENO SU PRAKTIČNE I MISTIČNE_BUDUĆI DA SU NORDIJCI BILI VRLO REALISTIČNI LJUDI, NA MAGIJSKO I VJERSKO GLEDALO SE KAO NA OSNOVNI DIO SVAKODNEVNOG ŽIVOTA. AKO JE ODREĐENA KOMBINACIJA RUNA ,DONOSILA SREĆU ILI ZAŠTITU, RATNIK JE NALAZIO SMISAO U TOME DA JE NOSI SA SOBOM.
KADA SE KRŠĆANSTVO RAŠIRILO PO SJEVERNOJ EUROPI U SREDNJEM VIJEKU, SNAGA NORDIJSKIH BOGOVA JE OSLABILA, ALI NE U POTPUNOSTI. DVIJE VJERE SU POSTOJALE JEDNA UZ DRUGU, A U SJEVERNOJ EUROPI IMA PUNO NADGROBNIH KAMENA I KRIŽEVA S RASPETIM KRISTOM NA JEDNOJ STRANI I S PRIZORIMA IZ NORDIJSKE MITOLOGIJE NA DRUGOJ.__ USPRKOS SVIM NASTOJANJIMA KATOLIČKE CRKVE DA ISKORIJENI NJIHOVU UPOTREBU, RUNE SU SE JOŠ MNOGA STOLJEĆA KORISTILE ZA PISANJE KAO I ZA EZOTERIČNIJE NAMJENE. SVE DO 1969.GODINE POSTOJAO JE NA ISLANDU PROGLAS KOJI JE ZABRANJIVAO NJIHOVU UPOTREBU, A ČAK U KASNOM 19 ST. TRAŽILO SE OD PASTORA U UDALJENIM SEOSKIM DIJELOVIMA SKANDINAVIJE DA ZNAJU ČITATI I PISATI RUNE. U MODERNIM SKANDINAVSKIM JEZICIMA, KAO I U ENGLESKOM, NIZOZEMSKOM I NJEMAČKOM, IMA PUNO PREŽIVJELIH ELEMENATA STARONORDIJSKOG JEZIKA, A ISLANDSKI JEZIK JE DANAS NAJBLIŽI STARONORDIJSKOM. POVREMENA UPOTREBA RIJEČI "YE" UMJESTO "THE " U ENGLESKOM JAKO PODSJEĆA NA RUNU THORN, KOJA SE IZGOVARA " TH",ALI SLIČI NA "Y".

 
BACANJE RUNA
KAO ŠTO JE SLUČAJ I S DRUIM OBLICIMA PRORICANJA, BACANJEM RUNA TRAŽITE ODGOVORE NA VAŽNA PITANJA O SVOM VLASTITOM ŽIVOTU ILI NA PITAANJA DRUGIH LJUDI. U ZNAČENJIMA RUNA IMA PUNO TEMA KOJE SE PONAVLJAJU. SMRT,TEŠKOĆE,NEOČEKIVANE NEVOLJE I ZASTOJI,BORBE I POBJEDA, SPOMINJU SE MNOGO PUTA, ALI ISTO TAKO I TOPLINA I SIGURNOST DOMA, NEOBUZDANO ZADOVOLJSTVO I DUBOKA LJUBAV PUNA POVJERENJA U SEKSUALNOM ODNOSU. STVARATELJI RUNA, NORDIJSKI NARODI, ŽIVJELI SU PUNIM ŽIVOTOM, ŠTO JE PODJEDNAKO UKLJUČIVALO NEGATIVNO I LOŠE KAO I POZITIVNO I DOBRO.
NORDIJSKA FILOZOFIJA ŽIVOTA SADRŽANA JE DONEKLE U ZNAČENJIMA RUNE PEORTH. POSLIJE BITKE, NORDIJCI SU SLAVILI U DVORANI ZA GOZBE-JEDUĆI, PIJUĆI,PLEŠUĆI I PIJANČUJUĆI-ALI SU IMALI NA UMU DA ĆE SE SLIJEDEĆEG DANA MOŽDA PONOVNO BORITI, ILI LOVITI, ILI NAPORNO RADITI ZAHEDNO SA SVOJIM PRIJATELJIMA.U BITI, ZNAČENJE RUNE PEORTH JE U TOME DA ŽIVOT TEČE DALJE I DA POTEŠKOĆE ČINE ZADOVOLJSTVA JOŠ UGODNIJIMA. PREMA VJEROVANJU NORDIJACA, SUDBINA NIJE UNAPRIJED ODREĐENA – ŽIVOT JE PODJEDNAKO IGRA VJEŠTINE KAO I SREĆE.
NA VAMA JE DA UZMETE IGRAĆE FIGURICE KOJE STE DOBILI I ISKORISTITE IH NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN. KADA SE KORISTIMO RUNAMA , UVIJEK NEŠTO TREBAMO DATI U ZAMJENU, A TO NAJMANJE MOŽE BITI BAREM BRIŽNA PAŽNJA.
TRAŽENJE EZOTERIČNOG ZNANJA NIKAD NE BI TREBALO OLAKO UZIMATI, A BOGOVI ILI SILE MOŽDA OD NAS ZATRAŽE ŽRTVE.